Resultaten onderzoek Fietsgemeente 2024

Rhenen opnieuw een van de slechtste fietsgemeentes

Oproep om Rhenen (fiets)veiliger te maken, vooral voor de meest kwetsbare weggebruikers.

Rhenen gevaarlijk voor fietsers

Eind 2023 heeft de Fietsersbond onder het motto “Fietsgemeente 2024” een landelijke onderzoek gedaan naar de beleving van fietsers in alle Nederlandse gemeentes. De resultaten voor Rhenen zijn bedroevend, zelfs nòg slechter dan vorig jaar. Met een 316e plaats (van 342 gemeentes) is Rhenen een van de slechtste fietsgemeentes van Nederland! Update 20 juni: reactie van de gemeente.

Onderzoek Fietsgemeente 2024

Eind 2023 heeft de Fietsersbond onder het motto “Fietsgemeente 2024” een landelijke enquête gedaan naar de beleving van fietsers in alle Nederlandse gemeentes. Met 10 vragen over 5 hoofdonderwerpen zijn gemeentes beoordeeld door fietsers. Aan deze subjectieve categorieën zijn 4 objectieve categorieën toegevoegd. Het resultaat is een score op 9 onderwerpen, op een schaal van 0 tot 5. Van de 20.329 inwoners hebben 76 Rhenenaren de enquête ingevuld. De resultaten voor Rhenen zijn nu bekend; u vindt ze hier. Kijk hier voor de enquêtevragen.

Met een totaalscore van 3,1 komt Rhenen op plaats 316 van de 342 gemeentes. Hiermee scoren we nog slechter dan de vorige keer (in 2022), toen we op plaats 294 stonden. Een blamage voor een gemeente met zoveel potentie!

Meest negatieve uitkomst in de enquête is de positie van de meest kwetsbare fietsers, bijvoorbeeld de 8-jarige en de 80-jarige. De score van 2,7 geeft aan dat de fietser zich niet veilig voelt in onze gemeente.

Meest negatieve objectieve categorie is de Omrijdfactor. Dit komt deels door onze heuvels, maar vooral omdat een doordacht fietsroute-netwerk ontbreekt. Fietsers worden gestuurd langs de doorgaande autowegen en komen daar veel obstakels tegen.

Opvallend is dat ten opzichte van 2022 alle subjectieve scores zijn verslechterd. Dit staat haaks op de wensen van onze burgers in de Visie op Rhenen (2022) en de ambities in het bestuursakkoord 2022-2026.

Reactie Fietsersbond Rhenen

De Fietsersbond Rhenen herkent helaas de zeer lage scores. Rhenen is echt geen fijne gemeente voor fietsers! Ondanks onze inzet zien we de negatieve trend terug bij huidige projecten. In de uitvoering krijgen doorstroming en bereikbaarheid (voor automobilisten) nog steeds prioriteit
boven veiligheid voor fietsers. Juist de meest kwetsbare fietsers worden daar de dupe van.

Actuele voorbeelden:

  • Paardenveld
    In het voorlopig ontwerp blijft 50 km/uur op een groot deel van deze weg, zelfs naast een fietsstrook (zie de score van 1.8). Kruisingen en de toegang tot de basisschool blijven onveilig. De onveilige rotonde wordt te weinig verbeterd.
  • Platanenlaan
    In de huidige plannen wordt deze belangrijke schoolroute niet veiliger voor fietsers.
  • Binnenveld
    In project Verkeersveiliger en fietsvriendelijker Binnenveld wordt met omwonenden/gebruikers gesproken over maatregelen. Maar de discussie gaat vooral over volledig behoud van bereikbaarheid, niet over verkeersveiligheid.
  • Nog erger: Aanpakken van de echt grote knelpunten in onze gemeente komt nauwelijks van de grond.

    Oproep aan gemeentebestuur Rhenen

    Daarom doen wij een oproep aan het gemeentebestuur (wethouder en gemeenteraad) om deze negatieve trend te stoppen.

    Neem fietsers serieus en maak Rhenen fietsvriendelijker, voor de meest kwetsbare en alle andere fietsers in Rhenen.

    Reactie van de gemeente

    Aanvulling 20 juni

    Ons persbericht over deze zaak heeft de lokale krant gehaald, samen met een reactie van onze wethouder. Lees hier het hele artikel.

    Categorieën