Één jaar Fietsersbond in Rhenen

Ledenbijeenkomst 2022

Logo afdeling Rhenen

Met een informatieve avond keken we terug op één jaar Fietsersbond Rhenen. De plannen van de gemeente en van onszelf kwamen aan de orde, en leden konden “hun” ervaringen inbrengen. En het was een mooie gelegenheid tot kennismaken.

Na de binnenkomst met een kopje thee/koffie begonnen we met een voorstelrondje. Leuk om te zien hoe verschillende Fietsersbond-leden tegen Rhenen aankijken.

Daarna vertelde Michiel (onze secretaris) hoe de afdeling Rhenen een jaar geleden is ontstaan, en wat we gedaan hebben dit eerste jaar. We hebben meegedaan met een paar projecten van de gemeente (zoals de Nieuwe Veenendaalseweg) en ook regionaal (doorfietsroutes, Binnenveld, Rijnbrug). Daarnaast zijn we vooral bezig geweest de afdeling op te bouwen en contacten te leggen.

Daarna was het woord aan Hans Boerkamp. Niet alleen verkeers-wethouder in Rhenen, maar zelf ook verwoed fietser en lid van de Fietsersbond. Hans vertelde wat er in het bestuursaccoord is afgesproken voor de komende jaren. Steeds meer partijen krijgen aandacht voor de fiets. Alleen al door het grote aantal woningen dat gebouwd wordt is duidelijk dat er méér gefietst moet worden. Ook voor de gezondheid van de inwoners een goede zaak. Er komt een mobiliteitsplan voor Rhenen met meer aandacht voor de fiets; het fietsroutenetwerk van de Fietsersbond helpt daarbij.

Daarnaast noemde Hans een groot aantal projecten voor de komende jaren:

  • 30 km/u als norm binnen de kom (dat is al bijna zo!)
  • Verlagen van de snelheid ook op wegen buiten de kom: te beginnen met de (provinciale) weg Elst-Veenendaal en de parallelweg langs de Cuneraweg (vanaf Zuidelijke Meentsteeg tot Kerkewijk).
  • Ontwikkelen van schoolzones, o.a. Bantuinweg.
  • Fietslessen voor scholen.
  • Uitvoeren van de al geplande verbeteringen van de Nieuwe Veenendaalseweg, in delen (2022-2024).
  • Ontwerp maken voor verbetering van het Paardenveld, met participatie.
  • Verbeteren van het beruchte kruispunt van de Achterbergsestraatweg met de provinciale weg bij Achterberg. De provincie pakt het kruispunt zelf aan, de gemeente de omliggende wegen.
  • Verbeteringen in het Binnenveld (zuidelijk deel, samen met Wageningen).
  • Onderzoek naar betere aansluiting op provinciale snelfietsroutes, zoals een doorsteekje Elst-Amerongen.
  • Onderzoek naar een fiets-verbinding over het spoorgat, in het verlengde van de Levendaalseweg. Dit is een oude wens van veel fietsers, omdat een goede oost-west verbinding nu ontbreekt en de sportvelden zo beter bereikbaar worden.

  • Als Fietsersbond Rhenen werken we graag mee aan al deze onderwerpen. We hebben nu regelmatig overleg met de gemeente. Daarbij brengen we natuurlijk ook onze eigen zaken naar voren, zoals ons fietsroutenetwerk. We gaan ook vaker contact zoeken met de gemeenteraad, bijvoorbeeld door in te spreken in commissievergaderingen.

    Tijdens de discussies kwamen nog diverse knelpunten aan de orde. We nemen die mee in de knelpunten-lijst waar nog aan gewerkt wordt. Ook stonden we even stil bij de paaltjesactie waar we mee bezig zijn.

    Het was een geslaagde avond. De bijzondere locatie in ’t Brandweer en de uitstekende verzorging hielpen daarbij.

    Categorieën